InspectorulPadurii.ro este o măsură a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor împreună cu Guvernului României de transparentizare a activității de exploatare -transport de masă lemnoasă din Romania.

În același timp acest portal este o metodă automată de identificare a transporturilor de masa lemnoasă, tăiată ilegal, din Romania.

Utilizatorii vor putea observa alerte provenite de la sateliți care indică informații și o dată la câteva zile (între 2 și 7 zile în funcție de satelit) orice modificare a imaginii aeriene asociată cu vegetația forestieră de pe teritoriul României.

De asemenea, portalul accesează baza de date SUMAL a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor în timp real. Din această bază de date se extrag informații pentru a fi prelucrate în sistem intern, despre actele de punere în valoare, locațiile de unde se încarcă transporturi de masă lemnoasă și informațiile aferente acestor puncte.

Actele de punere în valoare provin de la marcările de arbori care se desfășoară pe tot parcursul anului cu ajutorul unor dispozitive aflate in dotarea operatorului forestier. În momentul marcărilor se identifică un număr restrâns de informații GPS de către operatorul forestier. Aceste puncte introduse indică pe hartă o zona care primește un număr și oferă informații asupra localizării ce stă la baza întocmirii APV (act de punere în valoare). Ulterior acest APV este vândut si, atunci când se începe exploatarea, primește autorizația de exploatare și începe să fie fizic exploatat. Pe viitor, ne dorim dezvoltarea unor sisteme informatice care să ne ofere informații cu un grad ridicat de acuratețe privind limitele în care se încadrează acest APV.

După ce este în exploatare, din acel APV, se începe transportul. Fiecare transport trebuie să obțină înainte de a pleca, de la locul de încărcare, un cod unic. Acest cod se obține doar după ce s-au introdus în sistem informațiile despre transport, inclusiv locația de unde s-a cerut codul.

Portalul, prin dezvoltări ulterioare, va conține și un API (set de reguli), care va permite accesul automat la toate informațiile prezentate în mod public pe acest portal (layere, coordonatele de transport și metadatele aferente, actele de punere în valoare, etc), pentru ca și alți actori interesați să poată face analize care sa ducă la stoparea tăierilor ilegale de pădure.

Sistemul folosește în limita capacitații de prelucrare, imagini satelitare și radar de medie și înaltă rezoluție de la misiunile Sentinel, Landsat, fiind deschis și pentru alte tipuri de date provenite din culegere/prelucrări de date prin dezvoltările ulterioare ale sistemului informatic.